Uncategorized

Forfulgt russisk band klar for Riddu Riđđu

Foto: Misha Vladimirsky
Pussy Riot er en av årets store artistslipper på Riddu Riđđu. Med sin eksplosive punkrock farget av aktivisme, protest og feminisme skal gruppa for første gang entre scenen på Riddusletta.  

Festivalsjef Sajje Solbakk er fornøyd med bookingen:  

Pussy Riot har skapt storm verden rundt: kjenner du ikke musikken deres, så kjenner du deres politiske engasjement. Sprengkraften deres er som skapt for Riddu-scenen og nå kommer de altså endelig til Olmmáivággi. For en opplevelse dette blir! 

Pussy Riot omtaler seg selv som en «global feminist protest-art movement».  

Det er Nadya Tolokonnikova, en konseptuell artist og aktivist, som er frontperson og co-founder av Pussy Riot. Nadya er i tillegg en prisvinnende artist som har opptrådt på store musikkfestivaler og eventer i hele verden. Hun har også skapt et navn som en kurator etter å ha utviklet en oppslukende opplevelse hos Saatchi og kuratert en auksjon hos Sotheby’s

Pussy Riot på Den røde plass 20. januar 2012.
Foto: Denis Botsjkarev

I 2012 fikk Pussy Riot en global oppmerksomhet og følgerskare etter at Nadya og to av bandmedlemmene ble dømt til to års fengsel som følge av en anti-Putin opptreden. Nylig ble en ny straffesak opprettet mot Nadya i Russland, etter at hun viste installasjonene «Virgin Mary, Please Become a Feminist» og «Putin’s Ashes»på Deitch Gallery i januar 2023. Nå er hun på Russlands «most wanted» liste. Det betyr at hun vil bli arrestert om hun oppholder seg i Russland. Derfor holder hun til i USA nå.  

Følg Extraavisen på facebook!