Kultur/sport

Høydramatisk historie fra norsk feltarbeider blir film

Lindis Hurum og Kristine Kujath Thorp
Foto: Nordisk Film
Innspillingen av det nye norske spenningsdramaet » Den fremmede» er straks i havn. Handlingen er basert på en dramatisk episode fra Lindis Hurums selvbiografiske bok “Det finnes ingen de andre – det er bare oss”, utgitt i 2016.

Filmen regisseres av Eirik Svensson, og hovedrollen spilles av Kristine Kujath Thorp. I andre sentrale roller finner vi et internasjonalt stjernelag; Bibi Tanga, Alexander Karim, Mattis Herman Nyquist, Tracy Gotoas og Alma Pöysti.

I boken skildrer Hurum flere av sine opplevelser som feltarbeider for Leger Uten Grenser, deriblant fra borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk. «Den fremmede» forteller en fortettet historie om dramaet som utspilte seg i løpet av 15 intense timer på Leger Uten Grensers feltsykehus i Bangui julaften 2013.

«Linn (35) leder et team med hjelpearbeidere som jobber på spreng for å redde liv i et provisorisk feltsykehus utenfor den massive flyktningeleiren. Plutselig løper en desperat mann inn på klinikken. Han er muslim, og det er tydelig at han er forfulgt og i livsfare. Alle holder pusten.

På utsiden vokser mobben og den kristne militsen som vil ha muslimen utlevert og drept. Linn har ansvar for sikkerheten. Nå må hun handle raskt. Til tross for risikoen hun påfører seg selv og resten av teamet bestemmer Linn seg for å følge sin egen samvittighet, samtidig som hun brutalt må ta stilling til hvor mye ett menneskeliv er verdt.»

Dette er rammen for historien som nå blir film i Eirik Svenssons regi, og med Catrin Gundersen og Hugo Hagemann Føsker fra Fantefilm som produsenter. Svensson har gjort seg bemerket med filmer som Den største forbrytelsen, Harajuku og Natt til 17., og TV-serier som Ammo og Unge lovende.

– For et utrolig sterkt prosjekt å være en del av som regissør! Midt i en tid da vi fort kan undre oss over om all anstendighet, verdighet og medmenneskelighet er i ferd med å raderes fullstendig ut føles dette desto mer meningsfullt. Denne sterke historien er både tett, konsentrert og kompleks på én gang. Jeg har hele veien jaget etter en nærhet, nerve og realisme i måten vi forteller dette på film og jeg føler meg svært heldig som har fått med meg en så dedikert, sammensveiset og briljerende cast på laget. Dette filmprosjektet har engasjert meg dypt fra første stund, noe jeg håper vil smitte videre over på publikum, forteller regissør Eirik Svensson.

Kristine Kujath Torp er kjent fra «Nordsjøen» og «Ninjababy» – og ikke minst for hovedrollen i Kristoffer Borglis «Syk Pike» hvor hun imponerte som den oppmerksomhetssyke Signe. Filmen hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Cannes i mai 2022, i festivalens Un Certain Regard-program.

– Selv om jeg har skapt en selvstendig rolle, er den jo bygget på en ekte person. Det var både spennende og utfordrende å finne den balansen, mellom fiksjon og virkelighet, men Eirik er en fantastisk regissør med en klar visjon, så jeg følte meg hele tiden trygg. Sier hovedrolleinnehaver Kristine Kujath Thorp.

Lindis Hurum er nåværende generalsekretær i den norske avdelingen av Leger uten grenser, men har over 15 års erfaring fra hjelpearbeid i felt. Hun tok et drastisk karrierevalg da hun forlot produsentrollen i TV-bransjen etter høyprofilerte prosjekter som «Vil du bli millionær» og «Gullruten». Siden har hun vært sentral i kriseresponsen i flere humanitære kriser, både naturkatastrofer, epidemier, krig og konflikt.

– Dette er ikke først og fremst min historie, jeg er ikke viktig her: ja, det er en film basert på noe jeg og mitt team opplevde, men den representerer dilemmaer som alle som jobber i krig og kriser står overfor. I Leger Uten Grenser er vi opptatte av de glemte krisene – og nå vil et stort publikum bli kjent med dette vakre landet hvor det bor et sterkt, men hardt prøvet folk. Jeg blir veldig glad hvis denne filmen kan bidra til å løfte frem dem på en måte de fortjener. 

– Jeg er spent på resultatet, men etter mange gode samtaler og tett samarbeid med Eirik og Fantefilm har jeg trua på at de vil forvalte historien på en respektfull måte. Jeg er spesielt glad for at de har valgt et internasjonalt cast med flere hovedroller besatt av sentralafrikanske skuespillere, sier Lindis Hurum.

Følg Extraavisen på facebook!