Politikk

Ikke nok med fem milliarder

Reaksjonene begynner å komme inn på regjeringens ekstrabevilgning til kommunene som ble presentert tidligere i dag. Blant de som har uttalt seg, er det samstemmighet om at dette bare er å sukre krisen kommunene står i.

Illustrasjonsfoto: Peter Mydske/Stortinget

I forkant av regjerings krisebevilgning, var Kommunenes Sentralforbund (KS) blant de som hardest ut. Organisasjonen hevdet, med bakgrunn i tilbakemeldinger fra sine medlenskommuner, at norske kommuner i år samlet sett vil gå med et underskudd på 15 milliarder. Når sluttresultatet da blir på en tredjedel av kravet, skulle man kanskje tro at KS ville være misfornøyd?

Så er ikke tilfelle. I en kommenar sier organisasjonen at de ekstra pengene er et godt signal, men at det ikke fjerner behovet for omstilling i kommunene. Sett fra KS’ side, er det viktigste signalet regjeringen sender er signalet om at pengene gjøres varige.

styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Foto: Kommunenes Sentralforbund

– Økte bevilgninger vil lette situasjonen for mange kommuner og redusere behovet for dramatiske kutt. Det er samtidig viktig at alle er ærlige på at det fortsatt vil være behov for tøffe prioriteringer framover, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Det blir flere eldre og færre unge. Samtidig øker behovet for tjenester i hele befolkningen. Penger kan ikke løse alle de vanskelige valgene som må tas fremover. Det vil derfor fortsatt være nødvendig å ta krevende debatter og avveininger.

-Det er svært viktig at regjeringen ikke stanser her. Det samlede styringstrykket er for stort. KS ber regjeringen og Stortinget ta tak i detaljstyringen av sektoren, slik at kommunene får rom til å omstille seg. Det er avgjørende for å levere gode velferdstjenester i fremtiden, sier Helgesen.

Fagforbundet: Viktig styrking av velferden

Ikke uventet er Fagforbundet positive til regjeringens ekstrabevilgning til kommunene.

– Vi er glade for at regjeringa nå har lyttet til de tydelige meldingene både fra våre medlemmer og fra kommunene, sier leder av Fagforbundet, Mette Nord.

Mette Nord, leder av Fagforbundet
Foto: Lars Helgerud/Fagforbundet

– Våre medlemmer i de kommunale velferdstjenestene har veldig tydelig fortalt om en fortvilet situasjon som følge av dårlig kommuneøkonomi. Arbeidet de gjør, blant annet barnehager, skoler og eldreomsorg, er blitt enda tøffere som følge av kutt i budsjettene og lav bemanning. Den alvorlige situasjonen i kommunene truer velferdstilbudet til befolkninga og gjør at våre medlemmer må løpe enda raskere på jobb.

– Det er bra at kommunene nå får bedre økonomisk armslag. Vi mener det er avgjørende at regjeringa også i tida framover følger tett med på utviklinga i velferdstjenestene og kommunenes økonomi, og at det kommer ytterligere tilleggsbevilgninger dersom det blir nødvendig.

Lederen av Fagforbundet er også fornøyd med at regjeringa gjør det klart at kommunene vil få kompensert økte pensjonskostnader, inkludert den nye, offentlige AFP.

– Samtidig har også kommunepolitikerne et stort ansvar. Kommunene må sørge for at folk får de velferdstjenestene som de trenger, blant annet barnehage, tekniske tjenester og eldreomsorg. De må prioritere gode velferdstjenester, og legge bort forslag om kutt i eiendomsskatt og privatisering. Dette vil gi mindre velferd til innbyggerne og dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, mener Mette Nord.

For svakt, sier Delta

Om Fagforbundet er positiv, er deres «konkurrent», YS-tilknyttede Delta, mer kritisk. Slik Delta ser dety, er dette både for svakt, for lite og for sent. I en uttalelse, sier organisasjonen at de hadde forventet mer handlekraft fra regjeringen.

– Delta var tydelige på behovet for økte midler til kommunene da statsbudsjettet for 2025 ble presentert. Vi vet at det er en svært krevende situasjon i norske kommuner nå. Det er grundig dokumentert. Dette ser regjeringen først nå, men her trengs det mer over flere år, fastslår Trond Ellefsen, leder av Delta.

Trond Ellefsen, leder av Delta
Foto: Delta

Delta-lederen viser blant annet til at KS har anslått at kommunene vil gå med 15 milliarder kroner i underskudd i år. Tre av fire kommuner melder om merforbruk.

– Det vi nå ser er at den nære velferden, hverdagsvelferden, rammes gjennom kortsiktige kutt i viktige tjenester. Denne utviklingen må demmes opp og snus. Vi må satse på velferdstjenestene. Kommunene er førstelinjen i velferdssamfunnet, sier Ellefsen.

Han advarer om at det med dette forslaget blir lite rom for å investere i omstilling i de mange kommunene som nå går med underskudd og må kutte i driften.

– Kommunene skal møte endringer i demografi og teknologi og behovet for et grønt skifte. Kommunene må kunne styrke muligheten for kompetanseutvikling for ansatte for å møte nye tider. Kommunene må få rom til å omstille seg slik at de kan stand til å møte fremtiden med gode tjenester av god kvalitet, sier Ellefsen.

– Vi får varselrop fra våre tillitsvalgte og medlemmer ute i kommune-Norge. De vil levere god kvalitet til innbyggerne, men ser kuttene på nært hold. Det er våre medlemmer som står for den daglige og nære velferden for de som trenger det mest. De som trenger velferdssamfunnets tjenester mest er ikke de som skal miste tjenestene først, avslutter Delta-lederen.

Følg Extraavisen på facebook!