Uncategorized

Kina utvider spionbaser på Cuba.

Nye satelittbilder avslører at cubanske myndigheter oppgraderer etterretningskapasiteten ved fire militærbaser med mistenkte forbindelser til Kina. Dersom dette medfører riktighet, kan dette potensielt gi Kina et nettverk av stasjoner kan brukes til etterretningsvirksomhet rettet mot USA.

Foto: pexels.com

Satelittbildene ble presentert i et rapport fremlagt av det Washington-baserte Center for Stratetig and International Studies (CSIS). De skal være tatt i mars og april, og indikerer nye konstruksjoner ved tre steder nær hovedstaden Havana. I tillegg viser satelittbildene tegn på arbeid på et tredje, tidligere ikke-rapportert sted. Dette siste stedet, El Salao, skal ligge i nærheten av den amerikanske marinebasen ved Guantanamo Bay.

Kart Wikimedia Commons

Bare etableringen av en mulig spionbase like i nærheten av den amerikanske basen, gir grunn til bekymring.

I rapporten heter det at uten tilgang på gradert etterretningsmateriale er det nesten umulig å fastslå nøyaktig formålet med disse arbeidene. Men den peker på at utplasseringen av utstyr til å overvåke verdensrommet, på steder som Bejucal og Calabazarmangler, er oppsiktsvekkende – ikke minst ut i fra det faktum at Cuba både egne satelitter og heller ikke har noe romprogram.

Bildene CSIS presenterte, viste konstruksjonen av det som ser ut til å være antenne på 130 til 200 meter. Ifølge analytikere har liknende antenner andre steder vært i stand til å fange opp signaler opp til 15.000 kilometer unna.

Det amerikanske Office of the Director of National Intelligence (ODNI), som samordner USAs etterretning, har avslått å kommentere rapporten. Men rapporten støttes av en artikkel i The Wall Street Journal fra 2023, der det hevdes at Kina betalte Cuba flere milliarder dollar for å få bygge et anlegg på øya.

Følger med

Amerikanske tjenestemen har senere uttalt at Kina i 2019 hadde oppgradert sine etterretningsanlegg på Cuba, men at motstand fra USA hadde forhindret Kina fra å oppnå sine mål. – Vi er sikre på at vi kan fortsette å løse våre sikkerhetsforpliktelser, sa general, major Pat Ryder, pressetalsmann for Pentagon, da han orienterte journalister tirsdag denne uken.


Han fortsatte:

Vi vet at Kina kommer til å fortsette å prøve på å styrke sin tilstedeværelse på Cuba, og vi vil fortsette vårt arbeid for å forhindre det. Vi følger nøye med, og tar skritt for å motvirke det.

Kina aviser funnene

En talsmann for den kinesiske ambassaden i Washington kalte funnene for «intet mindre enn en æreskrenkelse».

– Den amerikanske siden har gjentatte ganger hauset opp både at Kinas\ har etablert av spionbaser og overvåkingsaktivitet på øya, uttalte Lie Pengyu i en mail til Voice of America.

USA bør umiddelbart stoppe sin ondsinnete sverting av Kina, skrev Liu. Han la til at USA uten tvil er verdens ledende når det gjelder avlytting, og i så henseende heller ikke sparer sine allierte.

Også cubanske myndigheter avviste CSIS-rapporten, og fremhevet en artikkel i The Wall Street Journal.

– Uten verken å sitere verifeserbare kilder eller legge frem bevis, forsøker USA å skremme offentligheten med historier om kinesiske militærbaser som ikke eksisterer, skrev Cubas viseutenriksminister Carlos Fernandez de Cossie med å skaffe på sosiale meder.

CSIS-rapporten sier at Kinas etterretningsbaser på Cuba kan hjelpe landet med innsikt og kapasiteter mens det prøve å oveergå USA militært.

Som det heter i rapporten: «Innsamling av data om aktiviteter som militærøvelser, missiltester, rakettoppskytinger og ubåtaktiviteter vil gjøre det mulig for Kina å danne seg et godt bilde av hvordan USA opererer militært.

Cubanske anlegg vil også gi muligheten til å overvåke radiotrafikk, og slik sett kunne snappe opp data innsamlet av amerikanske satelitter mens de passerer over svært omtålige militære områder i det sørlige USA», hevder rapporten.

Slik etterretningsbaser kan også hjelpe Kina med å få tilgang til det rapporten beskriver som ett «skattkammer av data» fra kommersiell kommunikasjonstrafikk som går gjennom det sørøstlige USA.