Gårsdagens partimåling som TV2 offentliggjorde bringer minner hos partifolk om da de for noen års siden lå stabilt over åtte prosent på målinger. Kan denne målingen være starten på en ny storhetstid for partiet?
De vaiet nok ekstra med den røde fanen på Rødts partikontor i går da de så på TV2 og så kjempemålingen. På målingen, utført av Verian for TV2, får Rødt en oppslutning på 8,9 prosent. Dette er en økning på 3,9 prosent på målingen som ble utført for TV2 forrige.
Ekstra deilig smaker nok også målingen når Rødt-folk landet rundt bare en uke tilbake i tid fikk en måling i fleisen som nok skremte mange. Da kom det en måling Norstat utførte for Vårt Land/Dagbladet. Den viste at partiet, med en måling på 3,8 prosent, for første gang på lenge havnet under sperregrensen. Dersom den for partiet begredelige målingen hadde blitt valgresultatet, hadde partiet blitt redusert til en enmannsgruppe på Stortinget.
Noe enmannsgruppe blir det definitivt ikke snakk om dersom denne målingen hadde blitt resultatet ved valget neste år.
Et valgresultat på 8,9 prosent ville doblet partiets gruppe på Stortinget, fra dagens 8 til 16 representanter.
Avviser Martinussen-effekt
Det er fristende å tilskrive partiets oppsiktsvekkende gode måling en «Sneve-effekt». Rødt avholdt ekstraordinært landsmøte 24. mai, og valgte der ny partiledelse.
Målingen som kom i går, er tatt opp i tidsrommet rett etter landsmøtet.
Selv avviser Marie Sneve Martinussen at dette er en «Martinussen-effekt».
I en kommenar til TV2, sier hun at dersom det er snakk om noen «Martinussen-effekt», må det i så fall skyldes det nylig avholdte landsmøtet.
– Jeg brukte jo landsmøtet til å snakke om Rødts politikk. Dette tar jeg som en tilbakemelding på at det var populært, sier hun til TV2.
Det er i hvert fall ingen tvil om at landsmøtet har brakt en ny glød hos partiets tillitsvalgte rundt om i landet.
Med ramsalt nord-norsk tale og humør kom hun i sin tale med stikk både til Frp, Høyre, og AP. Særlig disse partienes nesten religiøse forhold til å la markedet styre på de fleste samfunnsområder falt i god jord.
Nå kan det virke som om denne entusiasmen og gløden fra landsmøtesalen, har smittet over på velgerne. Ihvertfall
Det virker ihvertfall som om valgkommentatorer og andre synsere begynner å snakke om en mulig «Martinussen-effekt».
Indikerer betydelige velgerbevegelser
Uansett om man legger «skylden» for Rødts store fremgang på denne målingen på det ene eller det andre, så gir tallene indikasjoner på en betydelig bevegelse i velgermassen for Rødt.
Til TV2 sier forskningsleder Ole-Fredrik Ugland i Verian at avvik av denne størrelsen på så kort tid er uvanlig. Han mener at tallene kan bety en ny trend, men det kan også være tilfeldige utslag.
– Vi vil gjerne se flere målinger på dette nivået for å konkludere, sier Ugland.
TVs valganalytiker Terje Sørensen påpeker i sin kommenar at Rødt henter velgere fra hele venstresiden.
– Rødts fremgang er bred, den kommer fra mange kilder, er hans kommentar.
Fra flere hold er det også lagt merke til at Rødt og SV til sammen nå for første gang er større enn AP på en meningsmåling.
Høye målinger også tidligere
Ifølge TV2 er en måling på 8,9 ny rekord for Rødt, hvilket ikke stemmer helt.
Det er riktig at når det gjelder målinger utført for TV2, så er dette nå rekord. Men en sjekk hos nettstedet pollofpolls.no, viser Rødt også tidligere har hatt høye målinger.
Vi må da riktignok tilbake til februar 2022.
På to målinger i februar 2022, utført for henholdsvis Vårt Land og Dagsavisen/Fri Fagbevegelse/Avisenes Nyhetsbyrå, ble Rødt målt til 10,5 og 10,3 prosent.
Samme året hadde de også tre målinger på over 9 prosent. I det hele tatt var 2022 et godt år for Rødt når det gjelder målinger.
Går vi til høsten 2022 lå de jevnt over på rundt 8 prosent på målingen.
Når de nå beveger seg mot gamle høyder på målingene, så får de kommende målingene vise om dette bare er et blaff, eller en mer varig trend for partiet.