Uncategorized

Kraftig økning av dataangrep mot politiske mål

En rapport fra sikkerhetsselskapet Orange Cyberdefense viser en kraftig økning av både hacker- og utpressingsangrep rettet mot politiske mål.

Foto: Mikhail Nilov

Rapporten belyser at årets cybertrussellandskap i stor grad er påvirket av pågående geopolitiske konflikter, og at angrepene i økende grad har som mål å undergrave tilliten til våre demokratiske institusjoner. Selskapet understreker at det er på høy tid for europeiske land å både styrke og koordinere sitt vern mot de stadig mer utbredte, politisk motiverte cyberangrepene rettet mot kritisk infrastruktur og offentlige virksomheter.

En gruppe bak flere tusen angrep

Rapporten, Security Navigator 2025, viser at en pro-russisk hacktivistgruppe har utført omfattende angrep mot flere europeiske land i løpet av året, særlig mot Ukraina, Tsjekkia, Spania, Polen og Italia. Europa er nå den nest mest rammede regionen globalt når det gjelder cyberutpressing, som har økt med 18 prosent i hele Europa og hele 38 prosent i Norden.

Rapporten avdekker også at en av de mest aktive pro-russiske hackergruppene har gjennomført over 6600 cyberangrep de siste to årene, hovedsakelig mot symbolsk viktige europeiske mål. De politiske cyberangrepene har endret fokus fra å påføre umiddelbar skade på kritisk infrastruktur til å forårsake driftsforstyrrelser i viktige samfunnsinstitusjoner. Dette kan undergrave offentlighetens langsiktige tillit til disse institusjonene og svekke fellesskapet.

En bekymringsfull trend rapporten fremhever, er de økte angrepene mot OT-systemer (operasjonell teknologi) innen kritisk infrastruktur i energi-, helse- og transportsektorene. Ifølge rapporten utgjorde disse angrepene nesten hver fjerde (23 prosent) sofistikerte hackerangrep i løpet av året, der statlige aktører antas å stå bak.

Viser sårbarheten

I 46 prosent av cyberangrepene mot OT-systemer klarte angriperne å manipulere arbeidsprosesser i OT-miljøet, noe som viser hvor sårbar vår kritiske infrastruktur er, og hvor viktig det er at berørte virksomheter vurderer sin sikkerhet.

– Vi håper at denne rapporten fungerer som en vekker for beslutningstakere. Den viser tydelig at det er på høy tid for hver enkelt virksomhet å vurdere sitt cybersikkerhetsvern, og at det på politisk nivå er nødvendig å intensivere utviklingen av felles forsvarsverk mot cyberangrep – både nasjonalt og med våre allierte i Europa. Dette er avgjørende for å møte utpressingskampanjer og hacktivisme som i økende grad retter seg mot fundamentene i våre demokratiske samfunn, sier Bjørn Kristian Rasmussen, Chief Technology Officer (CTO) i Orange Cyberdefense Norge.

Følg Extraavisen på facebook!