Politikk

Lan Marie Berg tar ikke gjenvalg

Foto: Ole Christian Klamas/Wikipedia
MDGs i mange øyne ledestjerne og store stjerne, Lan Marie Berg, tar ikke gjenvalg. Det meddelte hun partiet torsdag, og offentliggjorde for resten av det politiske Norge i ett intervju med Dagens Næringsliv samme dag.

Det er vel ingen politiker de senere år som det politisk interesserte publikum har så delte oppfatninger om. Helt siden hun i 2014 kom inn i det politiske liv har hun vært en politiker man ikke kunne stille seg uinteresser til.

Omstridt, hatet av mange av sine politiske motstandere, men elsket av sine egne. Slik har situasjonen vært for Lan Marie Berg. Så stort var hatet mot henne særlig på den politiske høyresiden at det våren 2021 ble etablert en egen hatgruppe mot henne på facebook. Politiet i Oslo besluttet å etterforske denne og andre utslag av hetsen mot henne som straffbare forhold, og hatgruppen på Facebook ble nedlagt.

Ved valget i 2015 ble hun innvalgt i Oslo bystyre, og ble etter valget byråd for miljø og samferdsel. Denne stillingen hadde hun til hun i 2021 ble felt etter mistillitsforslag i bystyret – et mistllitsforslag som følge av at kostnadene ved å etablere ny vannforsyning til byen var blitt fem milliarder dyrere enn budsjettert.

Hatet, men populær

Om Berg var utsatt for ett ekstremt hat fra mange, særlig på høyresiden, så var hun også populær langt utenfor sitt eget parti.

Som et eksempel på dette, kan nevnes at hun ved kommunevalget i 2019 fikk flest såkalte personstemmer av samtlige kandidater uansett parti. Berg fikk da også æren for det gode kommunevalget MDG gjorde i Oslo både i 2015 og 2019.

Mye av hatet hun var utsatt for, men også det som i vide kretser gjorde henne populær, var hennes innsats for en omlegging av trafikkmiljøet i Oslo sentrum. Denne omleggingen har resultert i sterk begrensning i muligheten til å kjøre bil i Oslo sentrum og sterk redusering i antall parkeringsplasser – alt til fordel på økt satsing på gående og syklende samt et stor satsing på kollektiv transport. Dette er tiltak som har gjort Oslo til en mye koseligere, og ikke minst renere, by å ferdes i for de av oss som er gående eller syklende.

I intervjuet med Dagens Næringsliv, hvor hun varslet at hun gir seg i politikken, gjør hun et stort poeng at det ikke er hetsen som er bakgrunnen. Heller ikke den smule uro i partiet eller tidsklemma hun opplever som småbarnsmamma har vært avgjørende.

Til Dagens Næringsliv sier hun at hun aldri hadde tenkt seg en karriere som politiker.

– Nå etter ti år føler jeg at jeg skylder meg selv å se hva som finnes utenfor politikken, sier hun til Dagens Næringsliv.

Følg Extraavisen på facebook!