Kultur/sport

Liddeli galen, liddeli go med Caldera i Flammen

Caldera ble stiftet i 1986, med forholdsvis lavt medlemstall. Koret slet i tillegg med å få mannlige medlemmer og det ble derfor fort bestemt at det skulle være et rent damekor.

Mange forbinder nok Caldera med «koret uten navn» – et navn de opptrådte under i mange navn.

Dette navnet oppsto ved en tilfeldighet. Korets dirigent skulle melde koret på et arrangement der hun måtte oppgi et kornavn. Hun sa som sant var at koret ennå ikke hadde noe navn – og ba arrangøren kalle det for ”Kor uten navn”. Dette fikk lokalavisen Varingen snusen i, og opplyste i en artikkel at nå hadde bygdas damekor fått navnet «Kor Uten Navn».

Navnebytte i 2010

I 2010, korets 25. år, tok de steget og endret navn! I løpet av de siste årene hadde ønsket om et navnebytte vokst blant flertallet av korets medlemmer. En navneendringsprosess er en lang, og til tider smertefull prosess. Korets identitet skulle beholdes, og medlemmenes tilhørighet til koret måtte forbli uendret. Navnebytte ble en prosess som pågikk i flere år. 

Men prosessen endte med at «koret uten navn» fikk navnet Caldera, et navn de mener passer til koret og et navn som kan knyttes til Nittedal.

Hva er så en caldera?

En caldera oppstår som regel etter et stort vulkanutbrudd. Når magmakammeret under vulkanen tømmes, kollapser landmassene over og det dannes en ringformet forsenkning som kan være flere kilometer i diameter. Det meste av midtre og hele søndre Nittedal ligger i en caldera. Nittedalscalderaen er en av flere calderaer i Oslofeltet. Den er 10 km i diameter og ble dannet i perm, dvs. for 250—300 millioner år siden. Kanten av calderaen strekker seg langs vestsiden av Holterkollen i øst, rett nord for stasjonsområdet på Rotnes i nord og til Grorud og Grefsen i sør. En caldera setter spor etter seg, den er solid og fjellstø og i aktive perioder spruter det energi av den. Dette er noen av de egenskapene som, gjennom flere år, har vært korets målsetting. I tillegg syntes de at ordet hadde en fin klang!

Klar med ny konsert

For mange år siden hadde vi en konsert med folkemusikk, og siden da har dette vært en musikksjanger Caldera alltid har hatt med seg.
Det er mye flott norsk folkemusikk, og denne juni-konserten vil bygdas damekor med dirigent, Anne-Britt Henriksen, dele noe av nasjonalskatten med publikum.

Programmet tar for seg ulike sjangre innen folkemusikk: religiøse folketoner, joik, laling og kveding, danser, skjemteviser og bruremarsjer. Her er både humor, alvor, lykke og sorg. Noe er litt småfrekt. Noe uten ord.

Caldera har fått med seg den samiske artisten Kajsa Balto og felespiller Jon Hjellum Brodal, og lover en spennende musikalsk junikveld.

Så her er det bare å sette av tirsdag 13. juni og ta seg en tur ned til Flammen.