Kultur/sport

Nå blir det parade i Nittedal

På lørdag er det klart for en liten begivenhet her i bygda. Endelig skal vi også her til bygds få oppleve et Pride-tog.

Mindre steder enn Nittedal har klart å få det til. Nå er det endel Nittedals tur.

Lørdag skal det toges og dansen gjennom det fremtidige sentrumet i Nittedal – fra Bjertnes videregående, langs Mattias Skyttersvei før paraden avsluttes på plassen mellom biblioteket og kirken.

I spissen for paraden ser man bygdas splitter nye Pride-fane, designet av elevene i niende klasse ved Nittedal ungdomsskoles design og redesign-klasse.
Elevene har tatt utgangspunkt i den vekjente Borghild Rud-fanen som brukes av Rotnes skole.

Lærer for klassen, Maria Prestø, sier til Varingen at klassen har brukt tid på å finne markører som er viktige for bygdas identitet.

Men det er ikke slutt når opptoget ankommer Flammen. Paraden er bare starten på en feiring av mangfold, glede og kjærlighet og retten til å elske hvem man vil – en feiring som varer hele dagen.

Regnbuemesse

På plassen mellom biblioteket og kirken skjer det masse spennende. Her blir det flaggheising, appeller og kunstneriske innslag, før man toger videre til kirken og «regnbuemesse» ved prest Einar Weider.

Foto: Hanne Høiås

Regnbuemesse er en messe som viser at vi alle er skapt i Guds bilde – at vi alle er dyrebare i hans øyne. Messen vil særlig rette seg mot å vise støtte til de som opplever fordømmelse og utenforskap, det være seg grunnet kjønnsidentitet eller legning. Messen ønsker også å si noe viktig om den rolle kirken ønsker å ha i det lokale arbeidet for likeverd, mangfold og inkludering.

Spesiell teaterforestilling

Pride-feiring i Nittedal avsluttes på biblioteket. Det fremføres teaterforestillingen «Rødhette og Askepott – en draggytale».

Dette er et helt nyskrevet stykke hvor det ved hjelp av humor og snert kastes et skråblikk på den klassiske, og litt gammeldagse, eventyrverdenen. Stykket er en familieforestilling, og egner seg for barn fra seks år og oppover.

Bak forestillingen står teatergruppa»Drag (er) i sikte». Gruppa består av dragartister som med et dragteater ønsker å bidra til et åpnere, trygt og inkluderende samfunn.

Til Varingen sier kulturhuskonsulent ved Flammen, Kari Moland, at de er så glade for å få sjansen til å vise denne gøyale forestillinger her i Nittedal.

– Her blir det overdådige kostymer, masse humor og en eventyrverden som settes helt på hodet, sier hun til avisa.

Hele moroa starter altså med Pride-parade, som starter klokka 11. Møt opp, enten du er i drag, har fargerike kostymer eller bare ønsker å vise solidaritet – Pride er for alle.