Politikk

Nå er det klart for Den store klesbyttedagen

Foto: Amanda Iversen Orlich Naturnvernforbundet
Lørdag inviterer Naturvernforbundet til Den store klesbyttedagen sammen med lokale arrangører over hele landet. Da vil tusenvis av plagg som ikke lenger er i bruk, få nytt liv hos nye eiere.

Vi nordmenn kjøper 60 prosent mer klær enn for bare 15 år siden, og bruker dem halvparten så lenge. Enkelte plagg brukes faktisk så lite som 7-8 ganger. Heldigvis blir stadig flere klar over dette problemet, og ønsker å gjøre noe med det. Lørdag 27. april arrangeres det derfor klesbyttefest for niende året. Her kan alle som vil bytte gamle klesskatter de ikke bruker lenger, og få nye favoritter i retur. Det er fint både for lommeboka og miljøet.

– Klesbytting er et hyggelig og enkelt klimatiltak, og et godt alternativ til shopping. Dette er noe alle kan være med på, sier nestleder i Naturvernforbundet Pernille Bonnevie Hansen.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem inntil syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du kan bytte inn i et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke.

– Åtte prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra tekstilproduksjon. Det er mer enn alle utslipp fra flytrafikk og skipsfart til sammen. Hvis vi bytter klær får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye. Da minsker vi både ressursforbruket og forurensingen, sier Pernille Bonnevie Hansen

Hun legger til at kostnadene for det høye klesforbruket vårt, betales av billig arbeidskraft og av planeten vår. For hvert plagg som produseres krever ressurser fra naturen. Produksjonen av bare én t-skjorte krever tusenvis av liter vann.

I fjor var det hele 274 klesbyttearrangementer over hele landet med over 12 500 besøkende. Her fikk nærmere 67 900 plagg nye eiere. Nå håper vi på like stort engasjement rundt årets arrangement.

Følg Extraavisen på facebook!