Transport

Nattoget til København kommer tilbake

Endelig kommer nattoget tilbake på strekningen Oslo-København. Det sørget budsjettavtalen SV inngikk med regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

En gang i tiden gikk det direkte nattog fra Oslo til København. Denne journalist er så pass gammel at jeg husker det figurerte på tavla på Oslo S.

Man behøver faktisk ikke være så gammel for å huske at det gikk direkte nattog til København. Det tilbudet eksisterte helt frem til 2000.

Det betydde at du kunne gå på toget i på Oslo S, legge deg i senga og våkne opp mer eller mindre uthvilt i København. Men slik er det ikke lenger.

Dersom du i dag vil ta nattoget fra Oslo til København, så innebærer en slik tur togbytte i Gøteborg. Da blir det slik at du først får slått deg til ro for natten i det du går på toget i Gøteborg.

Lang historie

Nattog til København har en lang historie. Faktisk gikk det også en lang periode nattog Oslo-Hamburg, men det er en annen historie.

Nattogtilbudet til København startet opp i 1892, og eksisterte helt frem til 2000. Frem til Øresundbroen åpnet i 2000 innebar togturen at det ble benyttet jernbaneferge mellom HelsingborgHelsingør, men dette var jo ikke noe togpassasjerene merket noe til.

I snart et kvart århundre har det altså vært relativt kronglete å ta nattog til København. Men hvorfor ble det slik?

Her kan man rolig skylde på flyet. Det ble, mener mange jernbaneentusiaster, rett og slett for billig å fly. Dessuten tok togreisen for lang tid i forhold til fly. Travle mennesker hadde rett og slett ikke tid til å sitte på tog i timesvis når flyet bare brukte litt over timen.

Så i 2000 var det slutt på nattog til København.

Går mot gjenåpning

Nå ser det ut til at tanken på direkte togruter, inkludert nattog, til København igjen er satt på dagsorden. Interessen for å bruke tid fremfor å fly er økende. Særlig forretningsreisende har funnet ut at den ekstra reisetid kan utnyttes til forberedelser eller liknende. I tillegg slipper man stresset med å komme seg til og fra flyplasser, innsjekking, kø i sikkerhetskontrollen med mer.

Alt dette har ført til at togselkapene ser med fornyet interesse på å innføre nattoget til København igjen.

BaneNor har fått utført en markedsundersøkelse som viste at det var marked for en slik rute. Politikerne i både Sverige og Danmark har ivret for en denne ruten. Danskene har sågar kommet med et konkret tilbud om gjenåpning av ruten.

Nå kan det se ut som om også Norge sier ja. Under forhandlingene om en budsjettavtale i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, fikk SV inn et punkt om at Norge sier ja til tilbudet fra Danmark.

Dermed ligger alt til rette for at det i løpet av en ikke så altfor fjern fremtid igjen blir mulig å ta direkte nattog til den danske hovedstaden.