Nyheter

NSA-ansatt dømt for forsøk på spionasje

Jareh Sebastian Dalke, ble nylig dømt til 262 måneders fengsel for forsøk på spionasje. Han skal ha overlevert gradert materiale til det han trodde var en russisk agent.

Jareh Sebastian Drake ble arrestert i 2023. I følge rettsdokumenter erkjente Dalke i 2023 seg skyldig i seks tilfeller av forsøk på å overlevere klassifisert materiale til en utenlandsk agent.

Fra 6. juni til 1. juli 2022 var Dalke ansatt i National Security Agency (NSA) hvor han fungerte som informasjonssystem-sikkerhetsdesigner. Dalke innrømmet at han mellom august og september 2022, for å demonstrere både sin «legitime tilgang og vilje til å dele», brukte en kryptert e-postkonto for å overlevere utdrag av tre hemmeligstemplede dokumenter til en person han trodde var en russisk agent.

Det Dalke ikke visste, var at den personen han trodde var en russisk agent, i virkeligheten var en en etterforsker fra FBI som opererte under falsk identitet på nett. Alle de tre dokumentene som utdragene ble hentet fra, er klassifisert som Top Secret//Sensitive Compartmented Information (SCI) og ble innhentet av Dalke under hans ansettelse hos NSA.

– Den tiltalte, som hadde sverget en ed for å forsvare landet vårt, trodde han solgte hemmeligstemplet nasjonal sikkerhetsinformasjon til en russisk agent, men som i virkeligheten på tilknyttet FBI, sa statsadvokat Merrick B. Garland.

– Dalke trodde han ga hemmeligstemplet informasjon til en agent fra den russiske regjeringen. Takket være FBI forhindret vi at dette skjedde og gjorde mulig skade på USA.

Ba om penger

På et nettmøte rundt 26. august 2022, ba Dalke om 85 000 dollar for all informasjonen han var i besittelse av. Dalke hevdet at informasjonen ville være av stor verdi for Russland, og fortalte den hemmelige FBI-ansatte på nettet at han ville dele mer informasjon i fremtiden når han kom tilbake til Washington, D.C.-området.

Dalke arrangerte deretter å overlevere ytterligere gradert informasjon til den påståtte russiske agenten på Union Station i sentrum av Denver. Ved å bruke en bærbar datamaskin og instruksjonene gitt online av FBIs hemmelige agent, overførte Dalke fem filer, hvorav fire inneholder Top Secret NDI. Den andre filen var et brev, som begynner (med russiske og kyrilliske tegn) «Mine venner!» og sier, delvis, «Jeg er veldig glad for å endelig gi deg denne informasjonen… Jeg ser frem til vennskapet vårt og felles fordel. Gi meg beskjed hvis det er ønskede dokumenter, og jeg vil prøve når jeg kommer tilbake til mitt hovedkontor.» FBI arresterte Dalke 28. september 2023, rett etter at filene ble overført.

Som en del av avtalen hans han inngikk med FBI, innrømmet Dalke at han med vilje overførte filer til den den hemmelige FBI-agenten på nett med den hensikt og med grunn til å tro at informasjonen ville bli brukt til å skade USA og til fordel for Russland.

Følg Extraavisen på facebook!