Transport

Nye regler gjør det enklere på ladestasjonen

Foyo: Anne-Sophie Ofrim/Wikipedia
I dag er det vanskelig å vite hvor mye du betaler når du lader på en ladestasjon. Nå kan nye regler gjøre prisinformasjonen lettere tilgjengelig. På tide, sier Elbilforeningen.

De nye EU-reglene vil pålegge ladeselskapene å dele data om ladenettverket i sanntid. Dette inkluderer også oppdatert prisinformasjon. Vegdirektoratet har nå sendt reglene ut på høring.

Christina Bu i Elbilforeningen er positiv:

– Elbilforeningen har lenge etterlyst mer forbrukervennlig prisinformasjon, sier hun.

Mange sliter med å finne ladeprisen

I en fersk undersøkelse fra Elbilforeningen sier 74 prosent at de sliter med å finne ut hva lading koster.

I dag må prisoversikter, som den Elbilforeningen har på sine nettsider, oppdateres manuelt, men med de nye reglene vil informasjonen kunne oppdateres automatisk når hurtigladeselskapene endrer sine priser.

– Dette vil gjør det enklere for en bevisst forbruker å sammenligne priser og det kan gjøre at ladeselskapene må konkurrere mer på pris, sier Bu. 

Annen sanntidsinformasjon, om for eksempel laderen er ledig eller ikke, vil også bli tilgjengelig. Det hindrer bomturer til fulle ladestasjoner.

Pris bør også være synlig på ladestasjonen

Disse EU-reglene sier ingenting om at prisinformasjonen må være synlige på selve ladestasjonen.   

Den norske regjeringen skriver i sin ladestrategi at de også ønsker lett tilgjengelig prisinformasjon i umiddelbar nærhet til ladepunktet. Det er ikke tilstrekkelig at denne informasjonen kun er å finne på selskapenes hjemmesider eller i mobilapper.

Det er Bu enig i:

– De nye reglene er en god start, men Elbilforeningen kommer til å jobbe for at prisinformasjonen også blir synlig på ladestasjonen, sier hun. 

Følg Extraavisen på facebook!