Politikk

Over 1770 fossillobbyister deltar på klimatoppmøtet i Aserbajdsjan

1773 aktører fra fossilindustrien er tilstede på klimatoppmøtet, melder koalisjonen Kick Big Polluters Out. Det utgjør en større andel av de totale deltakerne enn i fjor. Også Norge har gitt akkreditering til norske oljeselskaper på klimaforhandlingene.

Bilde: Openverse

Minst 1773 fossillobbyister deltar på klimatoppmøtet, ifølge ferske tall fra koalisjonen Kick Big Polluters Out. Dette er en høyere andel av de totale antallet deltakerne på toppmøtet enn i fjor. Det overstiger også det samlede antallet akkrediteringer til verdens 10 mest klimautsatte land, som til sammen stiller med 1033 delegater. Det reagerer toppmøtedelegatene fra miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire sterkt på:

– Fossillobbyen har altfor mye innflytelse på klimatoppmøtet. De er der for å beskytte egne oljeinntekter, og har ingenting å gjøre i forhandlingsrommene. Det er grovt usolidarisk at de har så mange flere plasser enn de som er aller mest sårbare for klimakrisa, sier Adam Reiremo Granberg fra Spire.

Norge sikrer akkreditering til oljebransjen

Også norske Equinor har fått akkreditering til COP29 av Norge. De deltar som en del av den norske næringsdelegasjonen, som får tilgang til toppmøtet via norske myndigheter. Der fremmer fossillobbyen blant annet teknologiske løsninger på klimakrisa, som Spire mener distraherer fra behovet for utslippskutt.

– År etter år ser vi at Equinor og andre norske industrigiganter slipper inn på klimatoppmøtet med norsk akkredittering. Der jobber de hardt for å fremme usikker ny teknologi som løsningen på klimakrisa, heller enn reelle utslippskutt. Med regjeringen i ryggen bidrar de til å vanne ut verdens klimaambisjoner, sier Granberg.

Lobbyistene fremmer falske løsninger

Storskala, industriell karbonfangst og -lagring (CSS) er en av de usikre løsningene som fossilbransjen fremmer på klimaforhandlingene. Denne teknologien er enda i startfasen, og er avhengig av både teknologiutvikling og store investeringer for at det skal lykkes i stor skala. Spire understreker at det kan få svært alvorlige konsekvenser dersom CSS-satsningen går på bekostning av andre klimatiltak.

– Verden når ikke klimamålene hvis vi fortsetter med olje- og gassproduksjon. Men i stedet for å fase ut fossil energi, baserer både Norge og fossilnæringa utslippsreduksjonene sine på naiv teknologioptimisme. De kaster bort tida på falske løsninger i stedet for å faktisk bidra til rettferdig omstilling, sier Cari Anna Korshavn King fra Spire.

Følg Extraavisen på facebook!