Politikk

Rødt svært nær å doble i kommunestyret

Gjennomsnittsmålingen for juni viser at den blå vinden som blåser over bygda for tiden, fortsetter. Men Rødt seiler opp og er nå svært nær å doble kommunestyregruppa si.

Når kommunestyret i morgen samles til siste møte før de tar sommerferie, er det samtidig under 100 dager til vi skal gjøre vår borgerplikt. Det er også bare to uker til Heidi Lynnebakken og hennes stab åpner lokalene for forhåndstemming.

Det tetner seg til, og media vil publisere flere og flere kommunevalgmålinger. Nå i juni er det kommet hele fem stykker. Vi i extraavisen har derfor, i likhet med hva vi har gjort de andre månedene, laget en «måling» basert på gjennomsnittet av de fem kommunemålingene som er publisert.

Den viser små endringer fra forrige måned. Tendensen er der fortsatt, Høyres Rune Winum kan forberede seg på å skifte jobb og overta ordførerkjedet i Nittedal. Med mindre noe helt uforutsett skjer, vil Rune Winum bli bygdas nye ordfører.

Men bak Høyre skjer det spennende ting. Ikke minst gjelder dette for partiet Rødt.

Rødt, som ved forrige valg kom inn i kommunestyret for første gang, ligger an til å gjøre et brakvalg.

Vår gjennomsnittsmåling viser at de bare mangler rundt 100 stemmer på å doble gruppa i kommunestyret. TV2s prognose, tidligere omtalt her i avisen, viser at partiet er inne med to, og på full fart mot tre i kommunestyre. Partiet kan bli det femte største partiet i bygda etter valget, og det nest største opposisjonspartiet – ikke verst for et parti som inntil for få år siden var ute i den politiske kulden her i bygda.

Bør ha is i blodet

Om ivrige Rødt-folk nå begynner å drømme om det helt store, må man minne dem på at dette er prognoser og meningsmålinger. Fasiten kommer i september, frem til da blir spådommer og prognoser bare mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.

Men særlig TV2s tallknusere har vist seg å ha en uhyggelig evne til presise prognoser.

Tallenes tale

PartiSnitt maiSnitt juniEndring
AP21,021,3+ 0,3
Høyre38,137,6– 0,5
Frp13,412,7– 0,7
SV6,76,1– 0,6
SP6,26,7+ 0,5
KrF2,52,3– 0,2
Venstre7,06,9– 0,1
MDG6,06,1+ 0,1
Rødt4,24,9+ 0,7
Andre0,40,4—-
Tallene er basert på kommunevalgmålinger publisert i VG, Aftenposten, Vårt Land, ABC Nyheter og på TV2 i juni-måned.