Nyheter

Så er det tid for å sjekke for hodelus igjen

Det er alle foreldres skrekk, dette at det oppdages hodelus på skolen eller i barnehagen til dine barn. Men å oppdage hodelus er viktig, og Folkehelseinstituttet oppfordrer alle familier med barn i barnehage- og skolealder til å delta i den nasjonale halvårige aksjonen mot hodelus i uke 10.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle familier med barn i barnehage- og skolealder til å delta i den nasjonale halvårige aksjonen mot hodelus helgen i uke 10 (11. og 12. mars). Barn og ansatte ved skoler og barnehager, samt familiemedlemmer bør sjekke seg for lus. For å bekjempe hodelus er det viktig at så mange som mulig sjekker seg, slik at lus blir oppdaget og behandlet samtidig.

Slik sjekker du for hodelus. Du grer håret med en lusekam (kjøpes på apotek). Viktig å gre hele veien fra hodebunnen til hårspissene. Det er best å gre i vått hår, da det hemmer lusas bevegelse.

Balsam kan brukes for å gjøre kjemmingen lettere. Under greingen, tørker du av kammen på et papir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når eventuelle lus i løpet av få minutter tørker, vil de begynne å bevege seg.

Grer du i tørt hår, anbefales det å stå bøyd over et hvitt håndkle eller lignende. Da kan man få øye på lus som faller ned fra håret.

Slik blir du kvitt hodelus

Det er tre gode måter man kan bruke i behandlingen av hodelus.

Det ene er behandling med lusemiddel (kjøpes på apotek). Midler som inneholder virkestoffet dimetikon anbefales. Følg pakningsvedlegget.

En annen metode er daglig kjemming av håret med lusekam i 14 dager.

Den tredje metoden er å klippe håret kortere enn 0,5 cm.

Barn som har hodelus trenger ikke være hjemme fra skole eller barnehage, men behandling bør komme i gang raskest mulig. Det er også viktig å være klar over at hodelus er ikke farlig, men kan bli plagsomt for den som rammes. Noen opplever kløe, mens andre ikke gjør det.

Hodelus smitter ved hode-til-hode-kontakt, og ikke via luer, kosedyr eller andre gjenstander. Alle kan bli smittet av hodelus, uavhengig av alder, hårtype osv.

Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Det er derfor ikke nødvendig å vaske klær, møbler og bolig.

Utover denne lusekampanjen, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å sjekke for hodelus en gang i måneden. Oppdager man hodelus, er det viktig å varsle barnehagen/skolen og de nærmeste vennene slik at personer i omgangskretsen kan øke sin sjekking. FHI retter en takk til alle som tar lusekammen fatt og sjekker seg denne helgen, sammen kan vi bekjempe hodelusene! Mer informasjon om hodelus, film, quiz og annen informasjon finnes på FHIs hjemmeside.