Politikk

Vær klimasmart – ta toget!

Foto: Vy
Besteforeldrenes Klimaaksjon liker tog. Det kan slås fast etter at de nylig gjennomførte markeringer flere steder rundt om i landet for et bedre togtilbud. Fokus for aksjonen var forbedring av langdistansetilbudet.

For mange av oss er tog utrolig fascinerende. Noen av oss er kanskje oppvokst like ved en togstrekning, og hørt togene dundre forbi. For mange av oss har barndommens fascinasjon fulgt oss også i voksen alder.

Å reise med tog fremfor fly når man skal ut i verden, er på mange måter et kolumbi egg: Det er sosialt. Reiser man langt, er det vanskelig å unngå komme i snakk med sine medreisende. I tillegg er det også en av de mest miljøvennlige måtene man kan reise langt på.

Men vil man reise miljøvennlig, er det nedslående å se hvordan ting har utviklet seg i landet vårt. Ikke bare har arbeidet med å gi oss raskere togforbindelser stagnert. For 50

år siden hadde NSB, det som nå kalles Vy, hundre sovevogner og opp mot ti nattogstrekninger. I dag er dette redusert ned til bare tyve vogner og fire strekninger.

Det siste som ble borte var det populære nattoget til København, som Danmark nå har tatt initiativ til å få tilbake. I forslaget til Nasjonal Transportplan blir invitten dessverre avslått. Begrunnelsen for avslaget er at det ikke anses som et effektivt miljøtiltak på grunn av behov for offentlig tilskudd. I tillegg pekes det på manglende tilgang på sovevogner i markedet.

– Men dette er for smått tenkt. Her hadde jeg virkelig venta meg noe bedre av deg, statsråd Nygård sier leder i Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA), Linda Parr.

Stor oppfinnsomhet

BKA gjennomførte før helga en aksjon flere steder rundt om i landet, først og fremst på de store nattogdestinasjonene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Målet for aksjonen var nettopp å sette fokus på det dårlige tilbudet hva angår natt- og langdistansetog.

Bilder fra aksjonen i Stavanger
Foto: Heidi Leite

Med stor oppfinnsomhet gjennomførte «besteforeldrene» sin aksjon. Ikledd sine karakteristiske røde hatter ble det delt ut løpesedler og på ulike måter samlet støtte til aksjonens formål.

Bergen venter riktignok en uke med sin aksjon, men i Stavanger, Oslo, Trondheim og Bø i Telemark vrimlet det av røde hatter. På stasjonen i Bø i Telemark fikk aksjonistene sågar selskap av både russ og rånere. Ingen tvil om at budskapet om den miljøvennlige måten å reise på fenget.

I Trondheim hadde aksjonistene til og med komponert en egen nattogsang. Melodien er selvfølgelig «Nede på stasjonen». En annen melodi hadde vært veldig umusikalsk.

Aksjonistene i Stavanger hadde valgt, som en del av sin aksjon, å bli med toget et stykke. Det rapporteres om hyggelig stemning og god mottakelse der de gikk rundt på toget og delte ut løpesedler.

Følg Extraavisen på Facebook!