Mye taler for at Helseplattformen, det felles journalsystemet for helsevesenet, nå blir avviklet. Det skjer etter at flere partier nå har falt ned på et forslag om å se på alternativer til det planlagte journalsystemet.

Det har vært mange skandaler knyttet til Helseplattformen, som er tenkt som et felles journalsystem for hele helsevesenet. Arbeidet med Helseplattformen startet i 2012,og 1. april 2019 ble innføringsprosjektet formelt startet og samtidig ble aksjeselskapet Helseplattformen AS etablert. Prosjektet var en del av statens oppfølging av stortingsmeldingen «Én innbygger – én journal», som ble lagt fram i 2012 av daværende helseminister Jonas Gahr Støre.
Prosjektet har fra første stund vært gjenstand for omfattende kritikk. Sykepleiere og leger ved sykehus der systemet var innført nektet å bruke systemet med henvisning til at systemet truet pasientsikkerheten. Det ble blant annet hevdet at pasienter «forsvant» i systemet, mailer og brev om innkallinger til prøver og operasjoner kom aldri videre – sykepleierne måtte manuelt undersøke om en pasient som var registrert som innlagt, virkelig befant seg på avdelingen.
Skal vurdere avvikling av systemet
I oktober kom det som på mange måter kan sies å være en av de siste spikrene, ja kanskje den avgjørende, i kista for det utskjelte systemet. Da kom nemlig Riksrevisjonen med en knusende rapport.
I sin rapport konkluderte Riksrevisjonen med at planleggingen og innføringen av Helseplattformen i Midt-Norge var sterkt kritikkverdig. Dette er Riksrevisjonens mest alvorlige kritikk. Den brukes svært sjelden, kun når Riksrevisjonen finner alvorlige svakheter, feil og mangler som kan få svært store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.
Nå er saken havnet på Stortingets bord. Tirsdag skal Stortinget behandle to forslag, begge fremmet av SVs representanter i helse- og omsorgskomiteen, som handler om det utskjelte systemet.
Det ene forslaget går ut på at regjeringen instrueres om å igangsette analyser av mulige konsekvenser av å heve kontrakten, og følgelig avvikle Helseplattformen. Disse mulige konsekvensene skal så måles opp mot eventuell videre utvikling av journalsystemet.
Det andre forslaget politikere skal votere over, ber regjeringen om å se på mulige alternativer til å innføre systemet.
Kan bli flertall for avvikling
Det som er det store spørsmålet er om det blir flertall for de to forslagene. Under komitebehandlingen fikk SV støtte fra SP, Rødt, KrF og Pasientfokus. AP, Høyre og Frp stemte i mot.
Men nå tyder mye på at Frp er i ferd med å snu. Ihvertfall tyder signalene Frp-leder Sylvi Listhaug kom med overfor Trønder-Avisa søndag på dette.
– Det er ganske skremmende å se den effekten som Helseplattformen har på helsetjenestene, sa Listhaug til avisa.
Til NTB sa Bård Hoxrud, som er helsepolitisk talsperson for Frp, at mye taler for at partiet vil støtte SVs forslag.
Dersom SV også får med seg Venstre, MDG og den uavhengige representanten Christian Tybring-Gjedde på forslaget, vil det få flertall, om enn knappest mulig.
Til NTB sier Venstres Alfred Børlo følgende:
– Vi kommer til å støtte forslagene. Det som er avdekket rundt Helseplattformen er så alvorlig at vi ikke kan godta den passiviteten som forrige og nåværende helseminister har vist i saken
Også MDG signaliserer at de støtter SVs forslag. Førstekandidat for MDG i Sør-Trøndelag, Jonas Ali Ghanizaden, sier at journalsystemethar vært en katastrofe for hele regionen.
– Vi kan ikke risikere å kaste bort enda mer penger på dette systemet kun fordi vi allerede har brukt milliarder, sier han til NTB, sitert av ABC Nyheter.
Dermed ser det ut til at AP og Høyre blir stående alene om å forsvare fortsatt satsing på Helseplattformen. Svaret på det som kanskje blir siste episode i spillet om Helseplattformen, får vi kanskje på tirsdag.
Les også
