Om alle hjerter gleder seg skal være uvisst. Men fra alle partene i arbeidslivet er det bare lovord å høre om det at man omsider har fått en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv på plass.

Som de fleste sikkert har fått med seg, løp avtalen mellom arbeidstakersiden/arbeidsgiverne og staten om tiltak for å forebygge og redusere sykefravær, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet ut ved årsskiftet. Det betyr at det siden årsskiftet ikke har eksistert noe formalisert arbeid for å få ned sykefraværet i arbeidslivet.
Når det nå, nesten to måneder på overtid, endelig er oppnådd enighet, er det bare lovord å høre fra arbeidstakersiden.
Unio var sterkt kritisk til måten LO opptrådte på da de brøt forhandlingen om ny IA-avtale før jul, er nesten først i jubelkoret over at det er oppnådd enighet.
– Nå kan vi endelig fortsette arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv og arbeidet med å få ned sykefraværet, sier Unio-leder Steffen Handal.

– Selv om disse forhandlingene har blitt unødvendig lange og harde er det veldig bra for norsk arbeidsliv og trepartssamarbeidet at vi endelig får på plass en IA- avtale og forutsigbarhet for sykelønnsordningen. Det gir oss ro til å jobbe konstruktivt sammen i trepartssamarbeidet fremover, sier Handal.
Ser fremover
– Nå skal vi jobbe sammen i trepartssamarbeidet og ute på arbeidsplassene for å få ned fraværet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Følsvik er glad for at man sammen har kommet fram til en løsning som alle kan leve godt med. Partene har viktige oppgaver å løse framover, da må de snakke sammen. Det legger denne avtalen opp til.
Hessen Følsvik legger til LO har i forhandlingene har vært opptatt av å finne ut hvorfor vi har fått høyere sykefravær, ikke hvordan vi kan straffe dem som er syke.
– Debatten dreide seg for mye om kostnader med sykelønn og mindre om det som er viktig: Det systematiske arbeidet på arbeidsplassen, som hindrer frafall og får flere til å stå i jobb. Det får vi fokus på nå. Samfunnet er i endring, vi har vært gjennom en pandemi som både har gitt mange med langtidsplager og økte psykiske plager. Vi ønsker å kartlegge disse sammenhengene og få tiltak som monner, sier Følsvik.
Også YS er det bare lutter glede over enigheten som er oppnådd
– Det er bra at NHO og LO til slutt valgte å lete etter noe de begge kunne gå videre med. YS har vi hele tiden ment vi trenger en ny IA-avtale som gjør at vi kan fortsette arbeidet med å redusere sykefraværet og øke inkluderingen i arbeidslivet, sier YS-leder Hans-ErikSkjæggerud.

– Vi er nå klare for å samle oss om det som er det eneste fornuftige – en ny og styrket IA-avtale. Dette innebærer at vi får ro rundt sykelønnsordningen mens vi jobber med å realisere innholdet i IA-avtalen. Vi ser virkelig frem til å jobbe videre med de tiltakene vi allerede vet virker når vi skal bygge gode og forebyggende arbeidsmiljøer. Det er hovedfokuset i bransjeprogrammene. Ikke minst viderefører vi nå det gode og forebyggende arbeidet gjennom arbeidslivssentrene i Nav, sier YS-lederen.
– Videre ser vi frem til å få ny kunnskap og innsikt, og sammen med de andre partene i arbeidslivet utvikle og foreslå nye tiltak vi mener vil ha positiv effekt på målet om redusert sykefravær og økt inkludering i arbeidslivet, mener han.
Jubel hos arbeidsgiverne
Om arbeidstakerne er fornøyd, er ikke jubelen noe mindre fra arbeidstakernes motpart, arbeidsgiverne.
Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter kaller den nye IA-avtalen en seier for trepartssamarbeidet.
Veien til en ny IA-avtale har vært lang og kronglete. Det er en seier for det særnorske trepartssamarbeidet at vi til tross for uenigheter har klart å omforenes om en løsning der vi nå skal jobbe videre sammen om tiltak for å få ned sykefraværet, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

– For Spekter har det gjennom forhandlingene vært avgjørende at eventuelle nye sykefraværstiltak eller endringer i sykelønnsordningen ikke skal iverksettes før vi vet om dette faktisk vil bidra til å få sykefraværet ned. Nå er vi enige om å utrede årsakene til det høye sykefraværet nærmere, hva som kan redusere det og hva endringene i sykefraværsmønsteret skyldes. Vi vet for eksempel ikke nok om hvorfor flere unge nå er sykemeldt grunnet lettere psykiske lidelser og symptomer, sier Bratten.
– Partene har ulikt syn på sykepengespørsmålet, men vi er enige om en videre prosess for hvordan vi sammen kan jobbe for å få ned sykefraværet og innhente nødvendig kunnskap om alle sider ved fraværet – også sykepengeordningen, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

For NHO er det ikke et mål i seg selv å kutte i sykepengeordningen. Det sentrale er å få ned sykefraværet. Men med den sykefraværsutviklingen vi opplever, må vi tørre å snu alle steiner. Det innebærer at vi også må kunne diskutere sykepengeordningen.
– For NHO er det viktig at ansvaret for sykepengeordningen ligger hos politikerne på Stortinget. Også vi merker oss at det ikke er politisk flertall for å se nærmere på ytelsene i dagens ordning. Men vi mener fortsatt at politikerne må være sitt ansvar bevisst, sier Almlid.
Kommunene med i jubelkoret
Kommunenes Sentralforund (KS), som representerer arbeidsgiver siden i kommunene er glade for at partene i arbeidslivet og regjeringen har klart å bli enige om en ny IA-avtale, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS.
KS har i IA-forhandlingene ønsket en gjennomgang av sykelønnsordningen, slik både Landstinget og Hovedstyret i KS har vedtatt enstemmig.

– Det er positivt at alle parter nå stiller seg bak en slik kunnskapsinnhenting. Det er også positivt at partene er enige om å videreføre de gode virkemidlene i IA-avtalen, sier Gangsø.
– Det høye sykefraværet i Norge er et stort samfunnsproblem. Det er viktig å inkludere flest mulig i arbeidslivet. Det er viktig for den enkelte arbeidstaker og for hele samfunnet – særlig når vi vet at det blir mangel på arbeidskraft i årene framover. Både partene i arbeidslivet og politiske myndigheter har et ansvar for å snu denne utviklingen, og det gjør vi med denne nye avtalen, sier Gangsø.
