Kultur/sport

Hakadalsjenta Marte Eberson klar med nytt album

Etter å ha sluppet smakebiter i form av singler i hele år, er Hakadalsjenta Marte Eberson endelig klar med albumet «Free», et album som handler om frihet på mange måter, og viser Marte Eberson sin særegne stemme som artist når hun står fritt til å lage musikk fri for begrensning.

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin drømmende og hardtslående retro-pop. Med en tydelig identitet, både som keyboardist og sanger, har hun levert en rekke låter av høy kvalitet i egen lydlandskap. Hennes unike sound har til og med blitt beskrevet som noe helt eget, nemlig: «Marte-pop». 

Eberson har en luftig og myk vokal, som plasseres i et deilig synth-landskap med retro elementer fra 1970- og 80-tallet, uten å miste kontakten med det moderne. Catchy og mystisk, mørkt og oppløftende – leverer Eberson fengslende og kontrastfulle låter i et sjanger-overskridende pop univers.

Det etterlengtede albumet «Free» kommer 13.oktober og gir lytteren alt fra dansbare perler til smooth west-coast pop. Den dynamiske plata består også av såre ballader. Det er tydelig at Eberson har omfavnet friheten på mange måter, og spesielt ved å ikke binde seg til én sjanger eller ét utrykk. Hennes inspirasjonskilder er en god blanding av indierock, soul og hiphop. Deriblant artister som Thundercat, Blonde Redhead, Lana Del Rey, Frank Ocean, Men I Trust og Pharell. Marte sin indie-pop er et resultat av å være fri til å lage musikk hun selv synes er gøy å lage, hente inspirasjon fra mange sjangere og ikke følge noen regler. 

Friheten i «Free» går også igjen på andre plan. Tematikken omhandler ofte den bittersøte kjærligheten, å stå opp for seg selv, egen styrke og individualitet. Eberson forteller:

– Plata som helhet handler om at jeg ønsker å føle meg fri. Fri fra ansvar, fri fra plikter og fra andre mennesker meninger.  Disse ti låtene er små historier som omhandler dette temaet. Til slutt ender det med sangen «The End Of Us» – konklusjonen min er ganske dyster; uansett hvor hardt jeg prøver, så får jeg ikke til å være i et vennskap eller kjærlighetsforhold, om jeg ikke kan være fri. Dette handler ikke om ansvarsfraskrivelse, men heller om å ta ansvar for seg selv og egne handlinger. Å være fri nok til å være tro mot seg selv!

Imponerende CV

Marte Eberson har et bredt spekter som både musiker og artist. Som aktiv og erfaren musiker har hun gjort inntrykk i mange sjangre. Marte har tidligere utgitt et soloalbum som ble mottatt av strålende anmeldelser. Eberson har en lang CV og en rekke anerkjennelser og priser. Her konmmer en kort oppsummering.
I 2012 mottok hun Sildajazzprisen som solo-jazzpianist. Fra 2012-2017 spilte hun i bandet Highasakite, som blant annet fikk Spellemannprisen for årets popgruppe i 2014 og 2016.

De siste årene har hun blant annet spilt i to av Hedvig Mollestads bestillingsverk, som også mottok Spellemannprisen i 2020 og 2021 i kategorien Åpen Klasse.

Fra 2018-2021 har hun gitt ut to album med sin far og jazzgitarist, Jon Eberson under bandnavnet Eberson. I 2020 ga hun ut et album (der Marte hovedsakelig skrev alle låtene) med bandet  LÖV. (Marte Eberson, Øystein Skar og Martin Halla).

De siste 3 årene har hun og spilt flere duokonserter, i tillegg til utgivelser, med Ane Brun.

Releasekonserten for det kommende albumet «Free» blir på Parkteateret 08.11.2023.