NyheterUtenriks

Israelsk minister innrømmer fatal etterretningssvikt

Israels landbruksminister, og tidligere Shin Bet-topp, Avi Dichter, innrømmet fredag at de israelske etterretningstjenestene, inkludert Mossad, sviktet totalt når det gjaldt å forutse angrepet 7. oktober. Dichter var sjef for sikkerhetstjenesten Shin Beth fra 2000-2005.

I et intervju med den hebraiske dagsavisen Maariv, sa Avi Dichter at «etterretningssvikten er ekstremt alvorlig.»

– Ingen i staten Israel, verken militæret, Shin Bet, den militæretterretningen, ja ikke engang spåkoner, hadde noen informasjon som indikerte at Hamas forberedte et angrep i denne skalaen på israelsk territorium, sa han.

Avi Dichter
Foto: Wikimedia Commons

Regjeringen, hæren og Shin Bet er alle direkte ansvarlige for denne svikten, la han til.

– Med all respekt for den politiske ledelsen, klokken 06.30 den 7. oktober var de ikke i stand til å gi etterretningsinformasjon da angrepet begynte. Hæren og dens styrker har hovedansvaret, det samme har sikkerhetstjenesten Shin Bet og den militæretterretningen, sa han.

– Hvert ord kan passe til dette,» sa Dichter og beskrev angrepet som en etterretningsmessig fiasko, katastrofe, forferdelig ulykke med katastrofale konsekvenser.

Israel har fortsatt sin brutale offensiv mot Gaza siden Hamas-angrepet 7. oktober. Dette til tross for en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd som krever umiddelbar våpenhvile.

Mer enn 36.700 palestinere har siden blitt drept i Gaza, de fleste av dem kvinner og barn, og over 83.500 andre skadet, ifølge lokale helsemyndigheter.

Åtte måneder inn i krigen ligger store områder av Gaza i ruiner, samtidig som Israel har organisert blokade av mat, rent vann og medisiner.

Israel står anklaget for folkemord ved Den internasjonale domstolen, hvis siste kjennelse beordret Tel Aviv til umiddelbart å stanse sin operasjon i den sørlige byen Rafah, hvor over en million palestinere hadde søkt tilflukt fra krigen før den ble invadert 6. mai.

Les også

Etterretningstabbe åpnet for Hamas

Israelsk etterretningstopp går av